Niebo do wynajęcia... lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem ...

Może tutaj powrzucamy fajne przepisy ?
Matki Polki:)
Ja na początek proponuję pyszny i łatwy tort dla Dziecka, samo przygotowywanie to Wielka frajda:)

Składniki
BISZKOPT:
6 jajek
20 dkg cukru
2 łyżki kakao- uzupełnić do 100g mąką tortową
100g mąki ziemiaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:
1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( osobiście wole 30% bo jest mniejsze ryzyko że ubije się za mocno)
6 łyżek cukru pudru
4 płaskie łyżki żelatyny

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
1 szkl osłodzonej wody lub herbaty


BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy średnica ok. 22cm. Biszkopt wychodzi dosyć wysoki( 4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy. Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia.
MASA:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.

Biszkopt pokroić na części,każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

proszę o sprawdzenie menu na wtorek:
9:30 pobudka
10:30 placuszki serowe (100g sera białego 0%, mąka typ 1850,mleko 0%), 1/2 kalarepy,słaba kawa z mlekiem 0%

15:00 mięso z szynki z cukinią smażone na oleju rzepakowym, pomidory, ogórki z fetą (+ możliwe że 1 placek selerowy z poniedziałku)

19:00 kulka mozzarelli z pomidorem, ogórkiem, bazylią, oregano
pomiędzy posiłkami słaba herbata biała, z kopru włoskiego, mięta, woda


chlebek masachamer, czy jakoś tak ok, ale tylko taki z czerwoną naklejką

ten o ile się nie mylę:


a makaron można jeść zwykły z lubelli, malmy czy innych popularnych firm, byle by miał 100% mąki durum(semoliny)
nie musi być pełnoziarnisty

dzisiaj:
7:00 Ogórek+3 rzodkiewki - ok.150 g, Naleśniki amerykańskie 2 szt. (mąka 1850, białko, maślanka 0,5%, fruktoza, proszek do pieczenia, soda) - zaw. mąki ok 100g, z dżemem diat lidlowym i serkiem homogenizowanym 0% b/c
8:30 Ricole z mlekiem 1,5%
12:30 sałatka: jajko, pekinka, papryka, rzodkiewka, por, seler naciowy, salata rzymska, łyżka majonezu kieleckiego, 30g fety
18:00 Ryż z warzywami: 70g basmati, cebula, pieczarki, ½ papryki, 2 cukinie, pomidor koncentrat pomidorowy b/c, ½ puszki pomidorów b/c; ½ puszki tuńczyka wsw

napoje: 1,5 l wody, 1 herbata czerwona

-jeśli serka ze śniadania i fety było w sumie 100g/dzień to menu ok

9:00 muffinki truskawkowe (100 g maki pp),Deser śniadaniowy truskawkowy i 2 marchewki
10:00 ricore z mlekiem 0.5%
13:30 Placki z cukini,pekinska z pomidorem,ogorkiem,papryka i lyzka majonezu kieleckiego
18:00 pekinska z pomidorem,ogorkiem,feta,papryka i sosem fitup (dozwolony)

1.5l H2O i herbata zielona

mam nadzieje ze tym razem bedzie dobrze?!!

-pamiętaj że warzyw ma być zawsze tyle co reszty posiłku (tzn. waga muffinek i deseru=wadze marchewek). jeśli tak było to śniadanie ok
-placki z naszej książki kucharskiej? jeśli tak to obiad ok
-jeśli feta do kolacji miała min.18% i nie było jej więcej niż 100g to ok

przepraszam,caly czas zapominam dopisywac najwazniejszych informacji.wszystko bylo jak nalezy

27/10

06.30 – 2 muffinki MM (ze 100 g. mąki),1/2 kubka kefiru 0%,3marchewki

12.30 – zapiekanka brokułowa(brokuł,mielone pewne,sos pomidorowy b/c,ser zółty)

17.30 – ciecierzyca(100g) w sosie pomidorowym b/c, ogórki małosolne
Płyny:Woda 2L,herbata biała i zielona,yerba mate
Dziękuję
-menu ok

01.05.2010 sobota

8:00 jabłko 150g

8:40 muffinki z jagodami ze 100g mąki 1850, kefir 1.5%tł. 150g, ogórek 300g

12:30 sałatka z: tuńczyka w oleju 140g, sera żółtego 50g, cebuli 100g, ogórka kiszonego 150g z łyżką majonezu kieleckiego

18:00 gęsta zupa jarzynowa, główne składniki warzywne: marchew 80g, pomidor 50g, kalafior 120g; ryż basmati 100g, jogurt naturalny 1%tł. 75g

1 kubek herbaty czarnej, 1.5 litra wody

02.05.2010 niedziela

8:00 jabłko

8:30 drożdżówka ze 100g mąki 1850 z marmoladą bez cukru, kefir 1.5% tł. 200g, ogórek 350g

14:00 camembert 60g, kabanosy 90g, ogórki kiszone 200g, śmietana kremówka 36%tł. 50g

18:30 durum 100g, jogurt naturalny 1%tł. 150g, surówka z pora, marchewki i rzodkiewek - warzyw około 300g

2 litry wody mineralnej

W oba te dni: białko > 1 g/kg ; 1600 kcal

- oba menu ok


A te płatki to jakie są?

Jejku nie wiem, ja naprawde jestem kuchennie zacofana. Ja nie wiem czy to nie jest taka klasyczna owsianka, nic przetworzonego.

W koncu na kolacje zjadlam makaron (100 procent maka durum - mozna???) z jogurtem i truskawkami. Nie moglam sie oprzec. Bardzo zle?????

Przepraszam, ze Was zameczam, mam nadzieje, ze to tak tylko na poczatku a pozniej zmadzreje.

Nie musze chyba mowic, ze najlepsze chleby sa na zakwasach, a nie drozdzach nie wspominajac juz wogle o dodatku proszku do pieczenia 8-)
Szybki znakwas mozna zrobic na bazie zakwasu do chleba zwanego emigrant.
400g zakwasu
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakawas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.

Wszystkie skladniki mieszamy, recznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia (jesli mieszamy w maszynie zostawiamyje w niej na caly cykl >dough< [razem z mieszaniem 1,5 godz].
Znow mieszamy , krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otebami lub platkami zytnimi(keksowki), smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy poiekarnik na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - mozna spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.