Niebo do wynajęcia... lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem ...

Serowe batoniki

http://nedds.pl/img2/ser.jpg

Składniki:
50 dkg dobrego, tłustego twarogu
20 dkg mąki pszennej
2 jajka
½ kostki rozpuszczonego masła
10 dkg cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
sól

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Tak przygotowane ciasto rozwałko do grubości 1 cm i ostrym nożem wykrawać z niego „batoniki” o wymiarach 2 na 10 cm. W rondlu rozgrzać dużą ilość oleju, smażyć w nim batoniki aż lekko się zarumienią. Podawać posypane cukrem pudrem.

[b][color=#3333FF]MAKOWIEC KRÓLEWSKI
CIASTO;
40 dkg maki
25 dkg cukru
6 jaj
10 łyzek mleka
1 margaryna
1 cuk. wanilinowy
1.5 łyzeczki pr. do pieczenia

oddzielic bialko od zóltek.margaryne ucierac z cukrem dodajac zółtka.nastepnie dodac make i pr. do pieczenia.dokładnie wymieszac.dolac mleko i chwile ucierac.dodac ubita piane z białek.delikatnie wymieszac.połowe ciasta wylac na wyłozoną pergaminem(natłuszczonym)blache.
udekorowac lukrem z malym dodatkiem kwasku cytrynowego.posypac kokosem.

masa makowa;
--------------------
45 dkg maku
1.5 szklanki cukru
15 dkg masła
3 jajka
4 łyżki powideł
bakalie
olejek migdałowy
3 łyżki miodu

mak zalac wrzatkiem i prazyc na małym ogniu 15 minut.nastepnie przemielic z cukrem 2 razy.
dodac do maku jajka,roztopione masło,bakalie(posiekane orzechy,skórkę pomarańczową,rodzynki)olejek migdałowy,powidła).Na ciasto wykładamy mak łyżka aby powstały stojace stożki jeden koło drugiego.zalewamy mak druga cxzescia ciasta.pieczemy w temo.200`C ok. godziny.


P.S. ciasto powinno miec konsystencje gestego budyniu-w razie potrzeby dodac mleka. CIASTO JEST SUPERANCKIE.ŻYCZĘ SMACZNEGO W MOICH ZBIORACH MULTUM SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA CIASTA. W WOLNEJ CHWILI COS NAPISZE.POZDRO DLA WSZYSTKICH ŁASUCHÓW.

Twoje podejście nazywa się przywiązanie do historii. Owszem tak było dawno temu. Teraz wszyscy oszczędzają a więc tutaj także. Źródło światła o którym piszesz charakteryzuje waga pewno z 10 dkg (a może i więcej). A obecne połowę tego. Czyli nikt nie będzie wkładał niekoniecznej ilości materiałów niezależnie od tego jakie mają znaczenie. Ponadto okaże sie, że płytka elektroniczna ma być bardziej wyrafinowana także dla użytkowania. A życie sobie. I tak nie ma juz telewizorów na dwadzieścia lat bo po co. Źródła światłą też należy wymieniać ponieważ producenci mają mieć ruch w interesie. Przyznam, iż kiedyś poczyniłem ten błąd, że oddałem takie właśnie żarówki (trochę duże) aby zastosować nowsze. I teraz spokojnie wymieniam przeciętnie co rok. Nie wiem co na to obrońcy natury, ponieważ przeważnie nie mam gdzie ich utylizować, więc lądują w śmietnikach. Punktów utylizacyjnych musiałbym po prostu szukać z racji, ze nie funkcjonuje chyba żaden przepis z tego zakresu.


Proszę!



Kiełbasa swojska
Autor: Henryk Data publikacji: 2003-12-07 10:40:26

Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: średni Czas: 300 min. Kaloryczność: ?




Składniki:
Przepis na kiełbasę:
- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 1 kg mięsa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).

To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Jak przyrządzić?
Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości. SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, miska.


Uwagi:
Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat.Tak wykonana kielbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.

Czas przygotowania:
5 godz. to jest razem z wędzeniem.

Jesz taką? Lubisz słoninkę?
Ja wolę się napić. Mineralka czysta.

A ja sobie dziś tak zaszalałam
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 jajko
łyżka oliwy
woda
sól

Farsz:
40 dkg wieprzowiny
1 filet z kurczaka
10 dkg tartego żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz
przyprawy i zioła

Sposób przyrządzenia:
Farsz:
Mięso zemleć, dodać ser, jajko, przyprawić, dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.
i tu: ja użyłam takiego małego urządzenia (gdzie kladzie sie jeden rozwalkowany placek
nadzienie w dołeczki i drugi placek, po czym skleja się wałkując wałkiem do ciasta

Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu aż wypłyną. Podawać z sosem i startym serem

Dzieńdoberek
Karolinko - myslę, że mozna by tam jeszcze dosypać otręb - wtedy pewnie fajny placuszek by wyszedł - musze kiedys spróbować

A moja waga zaczyna schodzić w dół.
Ważyłam się dwa razy - raz na czczo, ale przed skorzystaniem z toalety.
Potem juz po wizycie w ustronnym miejscu, ale za to też po sniadaniu
Za każdym razem waga wskazała równe 73 - więc juz tylko 10 dkg zostaje do najniższej, jutro zaczynam same proteinki.
Zobaczymy.

" />[01.10] 22:46 perelka str.651

Farsz do faszerowanej papryki
=====================


I z tego wszystkiego zapomniałam napisać czym nafaszerowałam dzisiaj paprykę.A więc:
2 zeszklone cebule
Troche ugotowanego bialego ryżu
60 dkg uduszonych pieczarek
1 duuuuuuuża kalarepa starta na "łezkach"
Wszystko wymieszałam doprawilam solą i pieprzem,napełniłam papryki,podlałam rosołkiem z kostki i gotowalam w szybkowarze ok.pół godziny-czyli za długo,bo prawie się rozpadło.Wystarczy 20 min.albo nawet krócej.Pycha,polecam.

" />Przekładaniec śliwkowy

Ciasto

10 dkg.mąki
10 dkg cukru
5 jajek
łyżeczka cukru waniliowego
tłuszcz do posmarowania formy

Masa śliwkowa

20dkg suszonych śliwek bez pestek
20 dkg masła
10 dkg.wyłuskanych orzechów laskowych
szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
łyżka smażonej skórki pomarańczowej
cukier wanilowy

Wykonanie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę i ubite na sztywno białka jaj,ostrożnie wymieszać,przelać do natłuszczonej blachy i odstawić na 30 min. do średnio nagrzanego piekarnika.Upieczony biszkopt przekroić na dwa kwadraty.
Śliwki wymoczyć,odłożyć 7 sztuk,resztę posiekać.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Mleko zagotować i zalać nim jaja,ciągle mieszając podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania, następnie ochłodzić.
Masło utrzeć do białości,stopniowo dodawać po łyżce do ochłodzonej masy.Gdy masa stanie się puszysta, wsypać cukier waniliowy.
Kwadrat ciasta posmarować kremem,posypać posiekanymi śliwkami i orzechami oraz skórką pomarańczową, nakryć drugim kwadratem ciasta i na pół godziny obciążyć deseczką z ciężarkiem,następnie posmarować kremem,obłożyć połówkami śliwek i orzechami.

" />
">No to dobrze, ze patrzysz bo moj cfaniak podjada z kociej miski
i niby razem dostająlae mały poje swoją karme po czym wtrynia sie kotu pod nos
a dużo dajesz mieska???
bo ja ostatnio tak na probe kupilam 10 dkg i w sumie bylo na posiedzenia dla kota i Frycka
... w ogole ostatnio jak zaczelam tak kupowac 10 dkg wolowinki to moj maz na mnie z jadaczka wyskoczyl ze no jak to jest ze on musi jesc ryze i makarony a zwierzeta dostaja miesko (bo fakt jest taki ze ja poki co nie mam kasy na tyle by kupic od tak z miejsca pol kilo miesa .. ostatnio sie szarplam na kurczaka i schab a i tak tak podzielilam ze bedzie na 2 tygodnie
a 10 dkg wieprzowego to raptem 2 zl

?

" />[b]Łamańce z makiem
Składniki:[/b]
30 dkg mąki,
½ szkl. cukru,
1 żółtko
10 dkg masła,
1 łyżka śmietany

Masa:
40 dkg maku,
2 łyżki śmietany,
3/4 szkl. cukru,
3 migdały

[b]Sposób wykonania:[/b]
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na 1 - 2 h w chłodne miejsce. Na posypanej lekko mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykroić należy okrągłe placuszki i piec w niezbyt gorącym piekarniku na złoty kolor. Mak należy wypłukać w zimnej wodzie, dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, kiedy już dobrze się odsączy woda należy dodać śmietanę, cukier oraz sparzone i utarte migdały. Masę ucierać ręcznie. Gotową włożyć do salaterki, obłożyć wokół łamańcami.

Polecam serdecznie

Oczywiście napisałam bzdury, nie 10 dkg na 1kg masy ciała tylko 1dkg. Dotyczy to mlodszych psów. Starsze nie potrzebują juz tyle białka. Lamia jest na jedzeniu mieszanym, więc tylko rano dostaje 30dgk mięsa przy wadze 52kg zamiennie z twarogiem, jajkiem itp. Jesli chodzi o odrobaczenie to u nas każą badać kał co drugi dzień i wtedy te trzy próbki badają jednorazowo. Wet twierdzi, że tabletki na odobaczenienie działają na wszystkie pasożyty. Dlatego zleca badanie kału 3 razy a potem ewentualnie przepisuje tabletki. Robimy tez badanie krwi co pól roku. Ostatnio miała trochę podwyższony mocznik , badanie moczu ok i okazało się, że dawałam jej za dużo mięcha.

" />Ewka, gdyby nie Twoje urodziny, zapomniałabym o swoich.

1/2 kg miłości
3 łyżki zazdrości
10 dkg zaufania
2 krople na “nerwach grania”
6 gramów cierpliwości
3 dkg wyrozumiałości
5 łyżek humoru
10 łyżeczek wigoru
4 szczypty uporu
i pięknego z tego zbioru !!!

Gosia i Sonia

" />Sernik

Składniki:

Ciasto:
- 30 dkg mąki,
- 10 dkg margaryny,
- pół szkl. cukru,
- 1 czubata łyżka smalcu lub śmietany,
- 2 żółtka
- 1 całe jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser:
- 80 dkg sera,
- półtorej szkl. cukru,
- pół szkl. oleju,
- szklanka mleka,
- cukier waniliowy,
- budyń śmietankowy,
- 2 całe jajka,
- 4 żółtka,
- rodzynki.

Piana kokosowa na wierzch sernika:
- 6 białek,
- szkl. cukru,
- 1 paczka wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i położyć na blaszkę.

Ser zmielić, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, dodając powoli ser, dalej ucierając, dodajemy pozostałe składniki, dalej ucierając, cukier wanilinowy, olej, budyń śmietankowy, mleko, rodzynki. Dobrze wszystko utrzeć i położyć ser na ciasto. Włożyć do piekarnika. Piec w temp.180-200st.
Po 25 minutach wyciągnąć i położyć na wierzch ubitą pianę z białek i znów włożyć sernik do piekarnika na 25 minut.

:wink:

Witam wszystkich
Z Twisterkiem coraz lepiej, wyniki krwi poprawiają się (ma robione co tydzień), wiele parametrów już jest w normie, a kilka dociera do dolnej granicy normy - tak więc myślę, że wszystko będzie OK. Były już dni załamania, ale pomalutku wychodzimy z tej tragedii. 16 XI dostał ostatni (szósty) NeoRecormon, który zadziałał prawidłowo. Kreatyninę i mocznik ma w środkowej części normy, czyli OK. Od wczoraj jest już na 1 kroplówce dziennie, przybywa mu siły. Teraz największym problemem jest samodzielne jedzenie - niestety ciągle musimy go motywować, a nawet zmuszać. Wczoraj vet go ważył i pierwszy raz okazało się, że przytył 10 dkg - ma teraz 3,10 kg. Kurcze wszelkie żarełko już próbowaliśmy - kaprysi nie z tej ziemi, ale jakoś musimy to przetrwać - cieszymy się, że żyje.
Pozdrowionka dla wszystkich.
Aga

... jeszcze jedno, może ma ktoś sprawdzony przepis ("zatwierdzony" przez weta) na DOMOWĄ DIETĘ NERKOWĄ???

wiem, że gotowe diety są lepsze, ale raz, że są kosztowne a Coca to nie nasz jedyny pies, a dwa, że napewno chętniej jadlaby jedzenie domowe niż gotowe diety w puszkach czy suche!

ja dostalam od swojego weta jeden przepis z jakiejś starej książki, póki co skupilam się na proporcjach, bo dawki są trochę dziwne jak to wspólnie stwierdziliśmy...

dla psa 10-20kg:

WOLOWINA CHUDA 20g
PLATKI OWSIANE 15g (wazone oczywiście na sucho)
KALAFIOR 10g (zamiast kalafioru może być seler albo pietruszka-moczopędne)

do tego można podawac olej jadalny ok 1 lyżkę (to już prawidlowa dawka ustalona przez mojego weta, na 25kg)

...choć moż ktoś się pomylil i te dawki są w dkg a nie g ... nie wiem