Niebo do wynajęcia... lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem ...


A wiedziałeś że kruk należy do rodziny wróblowatych?A nie podobny... :D:P lol

Wracając do tematu: wole rozwiązanie Pixelview albo Prolink, przynajmniej nie przepłacę. A ostatnia licytacja skończyła się ceną niewiele ponad 30 PLN różniącą sie od ceny sklepowej...


nastepny blad logiczny :P
kruk moze nalezec do rodziny wroblowatych (choc nie nalezy, bo nalezy do rzedu wroblowych), ale nie jest wroblem tylko KRUKIEM :D

Kruk (Corvus corax), rodzina krukowatych, rzad wroblowe
Wróble (Passerinae), podrodzina małych ptaków z rodziny wikłaczy, z rzędu wróblowatych

:P

Wikłacz czerwonodzioby Quelea quelea

Ptak z rzędu wróblowatych, rodziny wikłaczy. Osiąga długość około 12cm. Wyróżnia się trzy podgatunki. Żyje na afrykańskich sawannach na południe od Sahary. Jest to gatunek żyjący podczas okresu spoczynkowego w dużych stadach jednogatunkowych bądź z innymi gatunkami wikłaczy. Często można zobaczyć jak całe stado ptaków pożywia się na polu lub poszukuje wody. Picie wody odbywa się także w locie. Całe stado opuszcza się na wodę i ptaki lecące najniżej mogą pić. Gatunek ten często żyje w pobliżu osad ludzkich, którzy uważają je za szkodniki, ponieważ stado tych ptaków w niedługim czasie może splądrować pole z dojrzewającym zbożem. Dlatego są tępione przez farmerów. Ostatnio populacja tych ptaków spadła.
Podstawowym składnikiem żywienia tych ptaków są nasiona dziko rosnących roślin. Wikłacze wyruszają na żer o świcie. Wtedy całe stado sfruwa na pole i zaczyna „ogołacać” je z płodów rolnych. Ich odwiedziny na polach porównuje się do ataku szarańczy. Gdy temperatura wzrasta wyszukują zacienionego miejsca w okolicy wody, gdzie mogły by odpocząć i dopiero gdy się ochłodzi ponownie wyruszają na żer. Ptaki te najchętniej siadają na polach ze zbożem, ryżem i kukurydzą. Uzupełnieniem ich jadłospisu są młode pęczki roślin, a czasem owoce.
Przed okresem godowym samiec przybiera bogatszą szatę, która ma „zachęcić” do niego samiczki – w okresie spoczynkowym był ubarwiony tak samo jak samica tzn. cały brązowo - beżowy, a można go było odróżnić tylko po czerwonym dziobie. Przybiera on czarną maskę wokół dzioba. Samiec buduje gniazdo, lecz go nie kończy. Takie nie skończone gniazdo prezentuje samiczce. Jeżeli samiczka zaakceptuje partnera i gniazdo zostanie ono ukończone i dojdzie do lęgów. Samiczka znosi 2-4 niebieskawe jajka, które wysiaduje przez około 12 dni. Po tym czasie lęgną się młode, które karmią oboje rodzice. W wieku kilku dni młode łapią już małe gąsienice i owady, jednak z czasem przechodzą na pokarm roślinny. W wieku 2 tygodni opuszczają gniazdo, a w wieku 4 są już całkowicie samodzielne.
Ciekawostki:
- Wikłacze czerwonodziobe w ciągu dnia mogą przelecieć około 60km, a nawet więcej.
- Przy zbiornikach wodnych na wikłacze czyhają krokodyle. Często udaje im się złapać na raz do paszczy bardzo dużo tych ptaków.
- Gniazda wikłaczy znajdują się bardzo blisko siebie. Na jednym z drzew doliczono się, aż 6 tysięcy gniazd.
- Najprawdopodobniej są to najliczniejsze ptaki na świecie. Ich populacja liczy się w miliardach.
Hodowla: cykl życiowy czyli: rozmnażanie się, tryb życia i pokarm jest podobny jak na wolności. Wikłacze najlepiej czują się w grupach, dlatego warto jest posiadać dość dużą ilość tych ptaków. Nie są one trudne w hodowli. Najlepiej posiadać wolierę. W wolierze zewnętrznej mogą przebywać w ciepłych miesiącach roku. Można je przetrzymywać także z innymi gatunkami wikłaczy, jednak może to powodować niechciane krzyżówki. Karmimy je zróżnicowana karmą: ziarnem – proso (różne gatunki), kanar, słonecznik, kukurydza, siemię lniane, mak itp., zieleniną, owocami, ryżem, a także dobrym dodatkiem zwłaszcza w okresie rozrodu byłyby owady. Ptaki są dojrzałe płciowo po roku życia i wtedy można je już dopuścić do lęgów. Mogą gniazdować w budkach lęgowych bądź same zbudować „dzikie” gniazdo z patyczków i źdźbeł traw. Cały cykl rozrodu odbywa się tak, jak na wolności.

„MÓJ ARTYKUŁ NIE JEST KOPIĄ POLSKICH JAK I OBCOJĘZYCZNYCH KSIĄŻEK, MAGAZYNÓW, CZASOPISM, STRON WWW ORAZ INNYCH TEKSTÓW PODOBNEGO LUB TEGO SAMEGO TYPU JAK W/W ORAZ ICH TŁUMACZEŃ . JEST TO WYŁĄCZNIE MOJA PRACA INTELEKTUALNA.”

To ja dam ciekawostki biologiczne. Dużo tego oj dużo ale tam gdzie to znalazłam było jeszcze więcej.

Najstarszymi organizmami świata są sosny z gatunków Pinus aristata i Pinus longavea, które rosną w Górach Skalistych. Wiek niektórych osobników wynosi około 6000 lat.

Pewne ptaki z południowo-wschodniej Azji - salangany budują gniazda, z których (gdy są puste) przyrządza się znany chiński specjał: zupę z gniazd.

Dorosłe łososie, wracając na tarło do rzek, w których przyszły na świat mogą przepłynąć do 2500 km.

Najliczniejszą rodziną okrytonasiennych są złożone (Asteraceae). Liczy ona 25 000 gatunków. Zaraz po niej plasuje się rodzina storczykowatych (Orchidaceae) z 24 000 gatunków.

Pustułka - ptak drapieżny występujący w Polsce potrafi dostrzec zdobycz z wysokości 1,6 km. Dodatkowo ten ptak jest w stanie namierzyć dobre tereny łowieckie, bo widzi w nadfiolecie. Ślady smug moczu gryzoni odbijają nadfiolet, więc teren, na którym widać dużo smug musi obfitować w zdobycz.

Rybitwa szara to ptak, który bije wszelkie rekordy jeśli chodzi o długość migracji sezonowej. Co roku ptaki te odbywają lot ze swoich terenów lęgowych w Arktyce na Antarktydę i z powrotem. Trasa liczy ok. 50 000 km.

Kret podczas patrolowania swych podziemnych tuneli napotyka bezkręgowce, które stanowią jego pożywienie. Gdy jest najedzony, tylko nadgryza zdobycz, żeby nie uciekła i zostawia ją sobie na później.

Szkielet człowieka składa się zazwyczaj z 206 kości.

W ciągu roku każdy człowiek traci przeciętnie 4 kg martwego naskórka i 30 000 włosów.

Samiec dzioborożca zamurowuje samicę w dziupli na czas wysiadywania jaj i karmienia piskląt. Jest to rodzaj ochrony przed drapieżnikami. Zostawia on tylko wąską szczelinę w "murze", przez którą podaje samicy jedzenie.

Około 5% ludzi ma 13 par żeber zamiast pospolitej liczby 12 par.

Najszybciej rosnącym drzewem jest eukaliptus. W przeciągu 100 lat dorasta do 100 m. Drzewem o największym obwodzie jest baobab. Może on wynosić nawet 55 m.

Przeciętna liczba komórek mózgu człowieka wynosi 15 miliardów.

Osób leworęcznych jest w populacji ludzkiej około 11%. Jest ich więcej wśród mężczyzn (12,6%), niż wśród kobiet (9,6%). Słynni mańkuci to: Michał Anioł, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin, Paul McCartney.

Jedynymi małpami żyjącymi w Europie są magoty. Można je spotkać tylko na Giblartarze. Gatunek ten cechuje całkowity brak ogona.

Ptak o nazwie miodowód i afrykański ratel (krewniak borsuka) nawiązały ciekawą formę współpracy. Miodowód doprowadza ratela do gniazda pszczół, które ten rozbija, by wyjeść miód. Natomiast miodowód, który sam z gniazdem nie poradziłby sobie wyjada później pozostawione larwy i wosk. Ratel uwielbia miód i stąd się wzięła jego łacińska nazwa Mellivora czyli "miodożerca".

U człowieka cała objętość jego krwi (4,5 - 5 litrów) przechodzi przez nerki w ciągu 5 minut.

Najliczniejszym gatunkiem ptaka jest afrykański wikłacz czerwonodzioby (bliski krewniak wróbla). Na wolności żyje około 1,5 mld osobników tego gatunku.

U człowieka w prawej półkuli mózgu mieszczą się takie funkcje jak wyobraźnia przestrzenna, postrzeganie całościowe, myślenie abstrakcyjne, zdolności do syntez i muzykalność, natomiast w lewej takie funkcje jak zdolność mowy (zazwyczaj), postrzeganie szczegółów, zdolność do analiz i praktyczność. Przewaga którejś z półkul zaznacza się silniej u mężczyzn niż u kobiet.

Grupa krwi 0 jest najpospolitsza na świcie. Ma ją 46% ludzi. Najrzadsza jest grupa AB, która cechuje tylko 14% mieszkańców naszego globu.

Australijskie mrówki miodowe mają zwyczaj poić niektóre robotnice zebranym nektarem do tego stopnia, że rozdęcie odwłoków nie pozwala im chodzić. Wtedy to zostają one zawieszone w ich podziemnych korytarzach i służą za spiżarki dla całej kolonii.